Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Επεξεργασία Κειμένου

 

 

Επεξεργασία Κειμένου

 keyboard


Κανόνες Πληκτρολόγησης

 

v     Αλλαγή από ελληνικό σε αγγλικό πληκτρολόγιο με τα πλήκτρα Alt και Shift.

 

v     Πολλά από τα πλήκτρα έχουν πάνω τους δύο σύμβολα, άρα με αυτά μπορείτε να πληκτρολογήσετε δύο διαφορετικούς χαρακτήρες.  Αν πατήσετε ένα τέτοιο πλήκτρο θα εμφανιστεί στην οθόνη ο χαρακτήρας που βρίσκεται στο κάτω μέρος του.  Για να εμφανισθεί ο χαρακτήρας που βρίσκεται στο πάνω μέρος του θα πρέπει καθώς πατάτε το πλήκτρο να κρατάτε πατημένο το πλήκτρο Shift.

 

v     Όταν θέλετε να γράψετε κεφαλαία έχετε δύο επιλογές: ή πατάτε μια φορά το πλήκτρο Caps Lock, οπότε ανάβει μια μικρή λυχνία με την ένδειξη που βρίσκεται συνήθως πάνω δεξιά στο πληκτρολόγιο και μετά τα γράμματα θα εμφανίζονται κεφαλαία (αν το ξαναπατήσετε μια φορά απενεργοποιείτε τα κεφαλαία) ή καθώς πατάτε το πεζό γράμμα πατάτε ταυτόχρονα και το πλήκτρο Shift.

 

v     Το πλήκτρο Enter θα το πατάτε όταν θέλετε να αλλάξετε παράγραφο ή μετά από τίτλους ή όταν απαριθμείτε κάποια δεδομένα και ΟΧΙ κάθε φορά που φτάνετε στο τέλος της γραμμής.  Θα αφήνετε το ίδιο το πρόγραμμα να αλλάζει γραμμή μέσα στην ίδια παράγραφο. 

 

v     Όπου απαιτείται να βάζετε κενό διάστημα θα πατάτε το μεγάλο μακρόστενο πλήκτρο στο κάτω μέρος του πληκτρολογίου, που ονομάζεται Spacebar (διάστημα).

 

v     Για να σβήσετε κάποιους χαρακτήρες θα χρησιμοποιείται τα πλήκτρα BackSpace και Delete.  Το πρώτο σβήνει το χαρακτήρα που βρίσκεται αριστερά του σημείου εισαγωγής (δρομέας) και το δεύτερο χαρακτήρα που βρίσκεται δεξιά.

 

v     Όταν είστε στο ελληνικό πληκτρολόγιο για την γραφή των τόνων θα χρησιμοποιείτε το πλήκτρο ; που βρίσκεται δεξιά από το γράμμα L. Πρώτα πατάμε το πλήκτρο ; (δεν εμφανίζεται τίποτα στην οθόνη) και μετά πατάμε ένα φωνήεν, το οποίο εμφανίζεται τονισμένο.

 

v     Για να βάλουμε διαλυτικά σε ένα φωνήεν (π.χ. ϊ), πατάμε ταυτόχρονα το πλήκτρο του τόνου και το Shift, ενώ για να βάλουμε σε ένα φωνήεν διαλυτικά και τόνο μαζί (π.χ. ΰ) πατάμε τα πλήκτρα Shift + w (ταυτόχρονα) και μετά το φωνήεν.

 

v     Πάντα στο ελληνικό πληκτρολόγιο για να εμφανίσετε τα σύμβολα άνω - κάτω τελεία (:) και ερωτηματικό (;) θα χρησιμοποιείτε το πλήκτρο Q.  Με απλό πάτημα του Q εμφανίζεται το ; ενώ ταυτόχρονα με το Shift θα εμφανίζεται η :

 

V      Για το σύμβολο του ευρώ ?  πατάμε Ctrl+Alt+E .

 

 

 

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ