Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Υλικό Η/Υ

Ευρετήριο Άρθρου

 

 hardware     

Υλικό (hardware): τα μηχανικά και ηλεκτρονικά μέρη ενός Η/Υ. Δηλαδή, η κεντρική μονάδα και οι περιφερειακές μονάδες.

Λογισμικό (software): όλα τα προγράμματα.

Υλικό (hardware)

Τα μέρη ενός Υπολογιστή (Η/Υ)

Περιφερειακές μονάδες ονομάζονται οι συσκευές που συνδέονται με την κεντρική μονάδα. Οι περιφερειακές μονάδες διακρίνονται σε:

  1. Μονάδες εισόδου (input units): Οι συσκευές με τις οποίες μπορούμε να εισάγουμε πληροφορίες σε έναν Η/Υ. (οθόνη, πληκτρολόγιο, ποντίκι, μικρόφωνο, scanner, lightpen, joystick κ.α.)
  2. Μονάδες εξόδου (output units): Οι συσκευές από τις οποίες μπορούμε να εξάγουμε ? πάρουμε πληροφορίες από έναν Η/Υ. (οθόνη, εκτυπωτής, ηχεία, ακουστικά κ.α.)

Παράσταση της πληροφορίας σε έναν Η/Υ.


Ένας Η/Υ αποτελείται από ηλεκτρονικά κυκλώματα. Μπορεί μόνο να καταλάβει αν περνάει ρεύμα ή όχι από τα κυκλώματά του (δύο καταστάσεις). Η πληροφορία κυκλοφορεί μεταξύ των κυκλωμάτων του με την μορφή ηλεκτρικού ρεύματος.

Δυαδικό σύστημα: είναι ένα σύστημα αρίθμησης που χρησιμοποιεί δύο αριθμούς (0 και 1). (δύο καταστάσεις)

Οι αριθμοί δημιουργούνται με συνδυασμούς αυτών των δύο ψηφίων.

Δηλαδή:

 

Δυαδικό

σύστημα

Δεκαδικό

σύστημα

Μπορούμε, λοιπόν, να χρησιμοποιήσουμε τα σύμβολα 1 και 0 για την κωδικοποίηση της πληροφορίας.

0

0

 

1

1

Έτσι, έχουμε:

10

2

«δεν περνάει ρεύμα» 0

11

3

«περνάει ρεύμα»     1

100

4

και μπορούμε να παραστήσουμε οποιοδήποτε

101

5

αριθμό (ακέραιο, δεκαδικό, θετικό, αρνητικό).

110

6

Άρα, ο Η/Υ επεξεργάζεται τις αριθμητικές

111

7

πληροφορίες χρησιμοποιώντας το δυαδικό

1000

8

σύστημα αρίθμησης και την αριθμητική του.

1001

9

 

1010

10

Ο Η/Υ επεξεργάζεται, όμως, και χαρακτήρες

1011

11

(γράμματα, σημεία στίξης κ.α.).

Για να κωδικοποιηθούν οι χαρακτήρες, χρησιμοποιήθηκε πάλι το δυαδικό σύστημα. Κάθε χαρακτήρας παριστάνεται με έναν οκταψήφιο δυαδικό αριθμό.

Π.χ. Σύμφωνα με την κωδικοποίηση στον κώδικα ASCII, έχουμε:

Β ??.01000010

Κενό?00100000

 

+?????.00101011

ENTER??..00001101

-???00101101

Ω??..10010111

 


 

Μνήμη

Η μικρότερη, λοιπόν, πληροφορία που μπορεί να παρασταθεί σε έναν Η/Υ και να αποθηκευτεί στη μνήμη του είναι ένα δυαδικό ψηφίο (bINARY DIGit) δηλαδή το 0 ή το 1.

Η αμέσως μεγαλύτερη πληροφορία που μπορεί να παρασταθεί και να αποθηκευθεί είναι ένας χαρακτήρας, δηλαδή οκτώ δυαδικά ψηφία (bits) ή αλλιώς 1 byte.

Έχουμε, λοιπόν, τις εξής:

 Μονάδες μέτρησης χωρητικότητας της μνήμης.

1 bit = 0 ή 1
1 byte = 8 bits = 1 χαρακτήρας
1 Kbyte = 1024 bytes
1 Mbyte = 1024 Kb
1 Gbyte = 1024 Mb
1 Tbyte = 1024 Gb.

 

Η Μνήμη σε έναν Η/Υ διακρίνεται σε Κύρια και Δευτερεύουσα.

  1. Κύρια Μνήμη
  • RAM (Random Access Memory): τα περιεχόμενά της είναι προσωρινά. Περιέχει αυτό με το οποίο δουλεύουμε αυτήν την στιγμή. Όταν ο Η/Υ είναι κλειστός δεν περιέχει τίποτα. Όταν τον ανοίξουμε και φορτώσουμε κάποιο πρόγραμμα (από την δευτερεύουσα μνήμη) τότε περιεχόμενά της είναι αυτό το πρόγραμμα. Τα περιεχόμενά της μπορούν να αλλάξουν όταν φορτώσουμε κάποιο άλλο πρόγραμμα. Όταν κλείσουμε τον Η/Υ τα περιεχόμενά της χάνονται. Για το λόγο αυτό χρειαζόμαστε κάποιο αποθηκευτικό μέσο, που να αποθηκεύει μόνιμα.

RAM

Η χωρητικότητα της RAM μπορεί να είναι 512 Mb, 1 Gb, 2 Gb...

  • ROM(Read Only Memory): η χωρητικότηττά της είναι μικρή και τα περιεχόμενά της είναι μόνιμα αποθηκευμένα. Κατά την εκκίνηση του Η/Υ, το λογισμικό που περιέχει, κάνει ελέγχους σχετκούς με τη σωστή λειτουργία των τμημάτων του Η/Υ και στη συνέχεια φορτώνει το Λειτουργικό Σύστημα από κάποιο αποθηκευτικό μέσο (σκληρό δίσκο) στη R.A.M..  rom Ο χρήστης δεν ασχολείται μ? αυτήν. 
  1. Δευτερεύουσα Μνήμη

Αφού τα περιεχόμενα της RAM είναι προσωρινά, απαιτείται ένα είδος μνήμης όπου να μπορούμε να αποθηκεύουμε πληροφορίες μόνιμα. Τα περιεχόμενα της δευτερεύουσας μνήμης είναι μόνιμα αποθηκευμένα και μπορούν να αλλάξουν από τον χρήστη. Χρησιμοποιείται από τους χρήστες για να αποθηκεύουν, εκεί τις εφαρμογές τους.

     Τα είδη της δευτερεύουσας μνήμης είναι:

  • Δισκέτες (floppy disks)

floppy

3,5 ιντσών (inches) με χωρητικότητα 1,44 ΜΒ και πιο παλιά 5,25 ιντσών με μικρότερη χωρητικότητα

  • Σκληρός Δίσκος (hard disk) με χωρητικότητα από 500 GB, 1 TB και πάνω

 harddisk

  • Μνήμη φλας (flash memory) 2 Gb έως και 64 Gb

flash memory

  • CD-ROM, DVD-ROM

 

 

 

***τα περιεχόμενά του cd-rom (compact disk - read only memory) αποθηκεύονται για μία φορά και δεν αλλάζουν μετά. Μπορούμε να πάρουμε πληροφορίες από ένα cd-rom, αλλά δεν μπορούμε να αποθηκεύσουμε σ? αυτό. (Αποθηκεύουμε μόνο σε CD-RW / rewritable). Αντίθετα, στις δισκέτες, στον σκληρό δίσκο και στα "φλασάκια" μπορούμε και να αποθηκεύσουμε, αλλά και να πάρουμε πληροφορίες ? προγράμματα.

*** οι δισκέτες και οι ψηφιακοί δίσκοι cd και dvd χρειάζονται ειδικές συσκευές, οδηγούς, για να μπορέσουμε να διαβάσουμε ή να γράψουμε δεδομένα σ?αυτές.

 

 


 

 

Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας (Επεξεργαστής)

Central Processing Unit (CPU)

cpu

Ο Επεξεργαστής είναι το πιο σημαντικό ολοκληρωμένο κύκλωμα (chip) του Η/Υ, που επεξεργάζεται όλες τις πληροφορίες και συντονίζει και ελέγχει όλες τις μονάδες του. Όλα τα δεδομένα μεταφέρονται από την Κύρια Μνήμη στον επεξεργαστή, ώστε να γίνει η απαραίτητη επεξεργασία σύμφωνα με τις εντολές μας. Μετά την επεξεργασία τους τα δεδομένα επιστρέφουν και τοποθετούνται προσωρινά στην Κύρια Μνήμη του Υπολογιστή.

 

Η εταιρεία που φτιάχνει επεξεργαστές για την ΙΒΜ ονομάζεται ΙΝΤΕL. Έτσι, έχουμε μέχρι σήμερα τους επεξεργαστές της ΙΝΤΕL: 30286, 30386, 30486 και 30586=pentium. Η ταχύτητα του επεξεργαστή μετριόταν σε Mhz, ενώ σήμερα σε Ghz (π.χ. PENTIUMIIστα 350 Mhzκαι σήμερα, PENTIUMIVστα 3200 Mhzή 3.2 Ghzκαι παραπάνω).

Σήμερα, έχουμε πολυπύρηνους επεξεργαστές που αναπτύσσουν πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες. Έτσι έχουμε δiπύρηνους έως και οκταπύρηνους επεξεργαστές.

 

 

Περισσότερες πληροφορίες

 

Intel Core i3:
Ο επεξεργαστής αυτός είναι πολύ καλός και καλύπτει τις βασικές ανάγκες ενός χρήστη γραφειακών εφαρμογών. Αν βασιζόμαστε σε MS-Office, Internet, ταινίες και απλά βασικά πράγματα τότε είναι ικανοποιητικός.

Intel Core i5:
Είναι ένας επεξεργαστής "μεσαίου επιπέδου" που μας δίνει λίγο περισσότερη υπολογιστική δύναμη από τον i3 για βασικό gaming και επεξεργασία video.

Intel Core i7:
Ο επεξεργαστής αυτός είναι ο πιο δυνατός που κυκλοφορεί από την Intel και είναι ο καλύτερος αν αποσκοπούμε να χρησιμοποιήσουμε τον υπολογιστή για σοβαρό gaming, αρχιτεκτονικές και γενικά σχεδιαστικές δουλειές.

  Ο Intel Core i3 κυκλοφορεί μόνο με δύο πυρήνες και Hyper Threading (=ο επεξεργαστής κάνει δύο δουλειές, ταυτόχρονα)

 

Ο Intel Core i5 για laptops έχει κάποιες διαφορές από αυτόν που κυκλοφορεί για Desktops. Για laptop κυκλοφορεί μόνο με δύο πυρήνες και Hyper Threading. Για Desktops κυκλοφορεί διπύρηνος καθώς και τετραπύρηνος.

Ο Intel Core i7 κυκλοφορεί σε διάφορες εκδόσεις σε όλες τις πλατφόρμες. Κάποιοι είναι διπύρηνοι, κάποιοι τετραπύρηνοι, κάποιοι με Hyper Threading, κάποιοι χωρίς.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ