Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Σχολικό έτος 2012-2013

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ, 27/11/12

Ευρετήριο Άρθρου

Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ στις 27-11-2012

mouseio

                Το σχολείο μας πραγματοποίησε στις 27 Νοεμβρίου 2012 εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ στην Κηφισιά. Τα τμήματα του σχολείου που συμμετείχαν ήταν τα εξής:Α1, Α4 και Α5. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Πριν την επίσκεψη έγινε παρουσίαση του μουσείου από την καθ. Ε.Τοπογλίδη και εργασιών μαθητών στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου μας. Η παρουσίαση περιελάμβανε:

  • Παρουσίαση σε μορφή power point εκθεμάτων του μουσείου
  • Παρουσίαση εργασιών των εξής μαθητών: Γεώργας Μ, Γιαννόπουλος Ι, Γότσης Αλέξανδρος, Ζούπα Μ, Καζάκου Η, Δαμίγου Ε, Δημογέροντα Π, Δημοπούλου Μ, και Δόντη Ε.

Το αρχείο του power point είναι το History

 

Δείτε τι είδαμε στο μουσείο στο αρχείο ΟΤΕ

http://youtu.be/-J-8x8KUWbs

Μετά την επίσκεψη τέσσερεις μαθητές έκαναν τι παρακάτω εργασίες:

  • Εργασία του μαθητή Αποστολόπουλου
  • Εργασία της μαθήτριας Αυγουλή
  • Εργασία της μαθήτριας Βλάχου-Γκόμεθ
  • Εργασία της μαθήτριας Βλάσση

 


 

ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΣ ΤΗΛΕΓΡΑΦΟΣ ΤΟΥ ΑΙΝΕΙΑ

   Ο υδραυλικός τηλέγραφος επινοήθηκε τον 4ο π.Χ. από τον Αρκάδα στρατηγό Αινεία τον Τακτικό.

   Η συσκευή του μειονεκτούσε στην ταχύτητα μετάδοσης. Η περιγραφή και λειτουργία του διασώζεται από τον Πολύβιο. Σε όλες τις σκοπιές υπήρχαν κάδοι γεμάτοι με το ίδιο σημείο με νερό. Κάθε κάδος είχε μια ίδια βρύση. Στην επιφάνεια του νερού επέπλεε ένας φελλός με ένα ραβδί κάθετο προσαρμοσμένο σ? αυτόν, που πάνω του ήταν χαραγμένα τα γράμματα της αλφαβήτου. Όταν ήθελαν να μεταδώσουν ένα μήνυμα σήκωναν ταυτόχρονα ψηλά έναν πυρσό, κι έπειτα όταν έτρεχε η ποσότητα του νερού που ήθελε για να μεταδοθεί το γράμμα χαμήλωναν τον πυρσό. Έτσι ο άνθρωπος μπορούσε να επικοινωνήσει σωστά με τον άλλον.  

telegraph

Αυγουλή Ευγενία


 

 

 

 

         Το αγαπημένο μου έκθεμα στο «Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ»

 

   Αυτό που μου άρεσε περισσότερο στην εκδρομή στο «Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ» ήταν τα τηλέφωνα με τα καντράν που για να τα χρησιμοποιήσεις έπρεπε να περιστρέψεις το δίσκο με τους αριθμούς μέσα στα κυκλάκια όπου και βρίσκονταν.  Αυτό δηλαδή με βάση τα παραπάνω, που μου έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι πόσο διαφορετικά είναι τα τηλέφωνα από σήμερα. Με τα τηλέφωνα αυτά δεν μπορούσες να στείλεις μηνύματα SMS σε φίλους και να έχεις πρόσβαση στο internet.

Αποστολόπουλος Λευτέρης

 


 Η επίσκεψή μου στο μουσείο του ΟΤΕ

 

Πήγα στο μουσείο του ΟΤΕ και παρακολούθησα την ξενάγηση. Μιλούσε η ξεναγός για τους διάφορους τρόπους επικοινωνίας όλων των εποχών και παράλληλα είχαν μια συσκευή παρόμοια με την παλιά αλλά σε μικρότερο μέγεθος. Εμένα μου έκανε εντύπωση: το κέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

   Το κέρας είναι μια κατασκευή της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο τρόπος αυτός επικοινωνίας χρησιμοποιήθηκε στις εκστρατείες του.

   Αποτελείτο από τρίποδο, ύψους τεσσάρων περίπου μέτρων, ενωμένο στην κορυφή, από την οποία ξεκινούσε ένα χοντρό σχοινί, που κρατούσε ένα στρογγυλό κέρας μεγάλου μεγέθους.

   Η ανάρτηση ήταν τέτοια που επέτρεπε την περιστροφή του κέρατος, ώστε το σήμα να πηγαίνει προς όλες τις κατευθύνσεις. Το ηχητικό σήμα μπορούσε να ακουστεί καθαρά, ακόμα και σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων ανάλογα με την μορφολογία του εδάφους και την κατεύθυνση του ανέμου.

   Η ξενάγηση ήταν πολύ καλή και πέρασα πολύ ωραία!

keras

Βλάχου-Γκόμεθ Έλλη

 


 

 

 

«Ωρονόμιο» των Βυζαντινών

 

 

 

        Οπτικό σύστημα ταχείας προειδοποίησης των Βυζαντινών για τις αραβικές επιδρομές. Οι Βυζαντινοί είχαν εγκαταστήσει μια σειρά φρυκτωριών σε κορυφές βουνών, η οποία ξεκινούσε από την νότια Μικρά Ασία και κατέληγε στο Φάρο του παλατιού της Κωνσταντινούπολης (απόσταση 670χλμ). Το μήνυμα έκανε λιγότερο από μια ώρα να φτάσει από το Λούλο στην Κωνσταντινούπολη.

 

       Το σύστημα τελειοποιήθηκε από τον Λέοντα το Φιλόσοφο ή Μαθηματικό, τον 9ο αιώνα μ.Χ., κατά την περίοδο της βασιλείας του Θεόφιλου, με την προσθήκη δυο συγχρονισμένων «ωρολογίων». Το μεν πρώτο βρισκόταν στο Λούλο το δε δεύτερο στο Φάρο του παλατιού. Καθεμιά από τις δώδεκα ώρες συμβόλιζε και μια «υπόθεση». Έτσι η Πρώτη ώρα συμβόλιζε την «επιδρομή», η Δεύτερη τον «πόλεμο», η Τρίτη τον «εμπρησμό» κ.ο.κ.

 

      Σε περίπτωση επιδρομής των Αράβων οι παρατηρητές του Λούλου περίμεναν να δείξει το ωρολόγιό τους την Πρώτη ώρα για να ανάψουν την φρυκτωρία και να δώσουν το σύνθημα στους επόμενους ορεινούς σταθμούς, οι οποίοι ήταν κατά σειρά ο Αργαίος, ο Ίσαμος (ή Σάμος), ο Αιγιαλός (ή Αίγιλον), ο Μάμας (ή Όλυμπος), ο Κύριζος (ή Κίρκος), ο Μώκιλος (ή Μούκιλος), το όρος του Αγίου Αυξεντίου (ή Σκοπός) και τέλος ο Φάρος του παλατιού.

 

 
 

Ελένη Βλάσση Α1,29/11/2012

 

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ